vergeving en regressie therapie

Vergeving

Vergeven is geen acceptatie, betekent niet dat de ander zijn gang kan gaan, is niet doen alsof alles oké is, niet vergeten en zand erover, niet de ander een gunst bewijzen en niet in de schoenen van God gaan staan. 

Vergeven is schoonmaken en jezelf helen. Het is een essentiële stap in het helingsproces. Het is niet alleen een mentaal proces, maar betreft het hele wezen: lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel. 

Aan vergeving ligt een wilsbesluit ten grondslag. Ook al ben je slachtoffer geweest van het gedrag of de houding van een ander, vergeving is de stap om van slachtoffer weer regisseur van je eigen leven te worden. De motivatie is liefde en respect voor jezelf. Je besluit niet langer boosheid of pijn met je mee te dragen over wat de ander met de deed of naliet. Door dat mee te dragen blijf je namelijk verbonden met de ander. Ook geef je hierdoor de eis op dat de ander moet veranderen voor jij liefde kunt ervaren.

Vergeven geeft namelijk rust, vreugde en vrede. Je kunt na korte of langere tijd echter ook verdriet ervaren van verlies. Door het opgeven van verwachtingen en loslaten van illusies kun je in een rouwproces komen. Beide gevoelens kunnen door elkaar en naast elkaar bestaan. 

Vergeven is een proces in jezelf, waarbij de ander niet aanwezig hoeft te zijn. Je hoeft ook niet tegen de ander te zeggen dat je hem/haar vergeeft. Je doet het uitsluitend voor jezelf. Jij bent degene die verandert. Soms reageert de ander ook anders op jou, maar dat is nooit het motief. Je wilt niet de ander veranderen, maar je eigen last kwijtraken en je namelijk weer openstellen voor liefde.

 

Regressie

Door middel van regressie kunnen wij teruggaan naar het moment waarop een klacht is ontstaan. Vaak is dit in de jeugd. Regressie betekent dat je teruggaat naar het verleden. Bij regressie gaan we 'terug in de tijd' om te kijken waar het probleem is ontstaan.

 

In de kindertijd ontwikkelt zich het gevoelsleven. Problemen die iemand nu ervaart, kunnen soms regelrecht teruggevoerd worden naar een ervaring in de kindertijd die niet verwerkt is. Onder begeleiding van de therapeut wordt er gewerkt met het onderbewuste, door de aandacht geconcentreerd naar binnen te richten. Op deze manier kan de cliënt contact maken en invloed uitoefenen op het onbewuste niveau. Zo kan een beter inzicht verkregen worden en meer grip op de oorzaak van de klacht of het probleem. En op de mogelijkheden en hetgeen er moet gebeuren om van de klacht af te komen. Zo leer je bewust en onbewust klachten bij de basis aan te pakken en een blijvende vooruitgang te boeken.